2015. január 15., csütörtök

Túrós krémes


Amikor még nem volt intenet, nem volt blogom, akkor a barátok, családok tagjai egymás között csereberéltek recepteket. Vendégségben megkínáltak bennünket egy kis finom süteménnyel, azonnal elhangzott a következő mondat: a receptet is megkaphatom? Volt, azaz most is van egy olyan nyomtatott könyvem, ahol a fejlécek voltak csak előre kinyomtatva, oda írtam be az ilyen csereberélt recepteket. Sok réi recept van benne, de ma már nem oda gyűlnek a receptek, hanem a blogomba.
Így került be az a túrós krémes  recept is a könyvembe vagy 30 éve. Azóta sokszor megsütöttem, mindig nagy sikere volt. Másnap a legfinomabb.
A recept a Kifőztük januári számában jelent meg, amely továbbra is ingyen letölthető innen.

Túrós krémes

Hozzávalók:
a tésztához
30 dkg liszt
10 dkg cukor
5 dkg vaj
2 tojás
1,5 dkg szalalkáli

a túrós krémhez:

25 dkg vaj
25 dkg porcukor
50 dkg túró
15 dkg mascarpone
1 citrom leve és lereszelt héja

a tetejére:
porcukor (el is hagyható)

Elkészítés: a tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk és egy kivajazott tepsi hátulján 32*25 cm téglalappá. nyújtjuk. Előmelegített sütőbe toljuk be sülni, 170 fokon 10-12 percre. Kivéve a sütőből egy nagyobb késsel nyúljunk alá és tegyük a nyújtódeszkára. Gyorsan kell a tésztával dolgozni, mert amikor kihűl, akkor törik. A tészta másik felével ugyanígy járunk el.
Közben elkészítjük a krémet. A vajat habosra keverjük cukorral, majd a túróval, végül a mascarponével, a citrom levével és héjával. A krémet a kihűlt lapok közé töltjük. Másnapig hűtőszekrénybe tesszük. Másnapra a tészta megpuhul és szép egyenletesen fel lehet szeletelni. Tetejére porcukrot szórhatunk.



6 megjegyzés:

  1. Az utolsó képed zseniális:-)))
    Vittem a receptet is mellesleg:-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Anikó! Remélem ízleni fog :-)
      Gesztenye

      Törlés
  2. Láttam a receptet a Kifőztük magazinban, el is mentettem. :) Nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vanilin!
      Köszi, örülök, hogy tetszik :-)
      Gesztenye

      Törlés
  3. Étvágyhozó fotók! Porcukorfelhő... nagyon jó! A süti pedig zseniális!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...