2015. február 4., szerda

Habsipkás csokoládés tartelette



Már írtam, hogy mennyire szeretem ezeket a kisebb formákat, meg a csokoládét, meg a süteményt.... :-) Mást nem is kell mondani ehhez a süteményhez, csak annyit, hogy kívül finoman roppanós tészta, belül lágy kávés csokoládékrém, tetején csodás, kissé karamellizált habsipka. Nos kell ennél több egy süteményhez?
A recept megjelent a Kifőztük februári számában, amely továbbra is letölthető innen.

Habsipkás csokoládés tartelette 

Hozzávalók: (3 db 12 cm átmérőjű formához)
a tésztához:
20 dkg liszt
15 dkg vaj
7 dkg porcukor
egy csipet só
1 tojássárgája
1 rúd vanília kikapart magjai

a kávés csokoládé moussehoz:
5 dkg pillecukor
3 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
0,2 dl tej
0,1 dl erős feketekávé
1 dl habtejszín (30%)

a habsipkákhoz:
2 tojásfehérje
15 dkg porcukor

Elkészítés: a tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk, és legalább egy órára hűtőbe rakjuk. Lisztezett felületen 1/2 cm vastagra nyújtjuk. A kivajazott, lisztezett formákat kibéleljük vele, a felesleget levágjuk, majd mindegyik tésztakosár alját megszurkáljuk villával. Sütőpapírból a forma méretével egyező nagyságú korongokat vágunk, és a tésztákra tesszük. Szárazbabot öntünk rájuk, hogy ne tudjon felpúposodni sütés közben. 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a nehezéket a papírral együtt levesszük, és a formákban hagyjuk kihűlni a tésztakosarakat.

A csokoládé mousse-hoz a csokoládét, a vajat és a pillecukrot lábosba tesszük, ráöntjük a tejet, a feketekávét, és pici lángon melegítjük. Addig keverjük, amíg minden fel nem olvad, majd a folyadékot kihűtjük. A hideg tejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan a kihűlt kávés csokoládé krémhez forgatjuk. A tésztakosarakat ezzel a krémmel töltjük meg.

A habsipkákhoz a tojásfehérjét félig felverjük, ezután apránként hozzákeverjük a porcukrot. Gyöngyöző víz fölé tesszük a tálat, és a habverővel addig verjük, amíg viszonylag kemény habot nem kapunk. Levesszük a tűzről, és állandó keverés mellett kihűtjük. Csillagcsővel ellátott, eldobható habzsákba kanalazzuk és a kávés csokoládé mousse tetejére kisebb halmokat nyomunk belőle. Karamellizáló pisztollyal a habsipkák tetejét kissé megkapatjuk.

6 megjegyzés:

  1. Izgalmas ez a pillecukros csoki mousse recept, el is mentettem magamnak! A tartelette meg ismét gyönyörű!

    A Kiskanálon link party-t tartok és szeretnélek téged is meghívni! Ha van olyan desszerted, amiről úgy gondolod Valentin-napra ideális lenne (biztos vagyok benne, hogy rengeteg ilyened van) és tetszik a link party ötlete, örülnék ha te is csatlakoznál és belinkelnél pár csodás Gesztenye receptet !
    A részleteket itt találod: http://horsi-orsi.blogspot.com/2015/02/edes-valentin-napi-link-party_4.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Orsi! Bár nem vagyok oda a Valentin napért, de megyek megnézem :-)

      Törlés
  2. Királynői... Nem tudom máshogy megfogalmazni. Szuper!

    VálaszTörlés
  3. Na, kitörölte amit irtam:((
    Szóval, ez tetszik, de a töltelék nem túl kevés? A 0,1 meg 0,2 dl fogalmam sincs mennyi utàlom az ilyen adagleirást xD nem csak 10-20ml? Az nem túl kevés?
    Illetve nekem 32cmes piteformàm van, abba a tészta elég gondolom mert 3picihez elég adag, de a töltelék? Megkétszerezzem, akkor elég bele?
    Köszi előre is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Móni!
      Az adagleírás 3 db kisebb piteformára készült. Nem tudom mekkorának felel meg a 32 cm-es forma. A töltelék nem kevés, pont elég volt a 3 formába.
      Sajnálom, hogy utálod a 0,1 és 0,2 dl -es adagleírást, én pedig a 10-20 ml-es és 110-120 gr-os adagleírást.Én így írom az adagokat, mert Kifőztük ingyenes on-line gasztroújságba, ahol a recept megjelent így kell írni az anyaghányadokat. Én nem boztos, hogy megkétszerezném az adagot, mert akkor meg marad belőle.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...