2015. január 15., csütörtök

Túrós krémes


Amikor még nem volt intenet, nem volt blogom, akkor a barátok, családok tagjai egymás között csereberéltek recepteket. Vendégségben megkínáltak bennünket egy kis finom süteménnyel, azonnal elhangzott a következő mondat: a receptet is megkaphatom? Volt, azaz most is van egy olyan nyomtatott könyvem, ahol a fejlécek voltak csak előre kinyomtatva, oda írtam be az ilyen csereberélt recepteket. Sok réi recept van benne, de ma már nem oda gyűlnek a receptek, hanem a blogomba.
Így került be az a túrós krémes  recept is a könyvembe vagy 30 éve. Azóta sokszor megsütöttem, mindig nagy sikere volt. Másnap a legfinomabb.
A recept a Kifőztük januári számában jelent meg, amely továbbra is ingyen letölthető innen.

Túrós krémes

Hozzávalók:
a tésztához
30 dkg liszt
10 dkg cukor
5 dkg vaj
2 tojás
1,5 dkg szalalkáli

a túrós krémhez:

25 dkg vaj
25 dkg porcukor
50 dkg túró
15 dkg mascarpone
1 citrom leve és lereszelt héja

a tetejére:
porcukor (el is hagyható)

Elkészítés: a tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk és egy kivajazott tepsi hátulján 32*25 cm téglalappá. nyújtjuk. Előmelegített sütőbe toljuk be sülni, 170 fokon 10-12 percre. Kivéve a sütőből egy nagyobb késsel nyúljunk alá és tegyük a nyújtódeszkára. Gyorsan kell a tésztával dolgozni, mert amikor kihűl, akkor törik. A tészta másik felével ugyanígy járunk el.
Közben elkészítjük a krémet. A vajat habosra keverjük cukorral, majd a túróval, végül a mascarponével, a citrom levével és héjával. A krémet a kihűlt lapok közé töltjük. Másnapig hűtőszekrénybe tesszük. Másnapra a tészta megpuhul és szép egyenletesen fel lehet szeletelni. Tetejére porcukrot szórhatunk.



2015. január 13., kedd

Gombás, cukkinis fusilli


Ha valami gyors ételt szeretnék készíteni időhiányból adódóan, akkor valamilyen tésztás étel jut eszembe. Amíg fő a tészta, addig el lehet készíteni a szószt hozzá. Most gombás, cukkinis fusilli készült, amely gyorsan elkészíthető és nagyon finom.
A recept a Kifőztük januári számában jelent meg, amely továbbra is ingyen  letölthető innen.

Gombás, cukkinis fusilli

Hozzávalók 4 személyre
15 dkg füstölt szalonna
30 dkg csirkemell
1 kicsi fej vöröshagyma
20 dkg csiperkegomba
20 dkg cukkini
1 póréhagyma
1 evőkanál olaj
2 dl tejszín
őrölt bors

20 dkg fussili tészta

Elkészítés: a füstölt szalonnát és a vöröshagymát felkockázzuk. A csirkemellet, a gombát és a cukkinit kisebb darabokra, a póréhagymát karikára vágjuk. A szalonnát, a vöröshagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet és fehéredésig pirítjuk tovább. Egy kevés vizet aláöntve majdnem puhára pároljuk. Ekkor hozzátesszük a gombát, a cukkinit, a póréhagymát és addig pároljuk együtt, amíg minden meg nem puhul. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, a végén hozzáöntjük a tejszínt és egyet forralunk rajta.
Közben kifőzzük a tésztát a zacskón lévő utasítás alapján és azzal tálaljuk a gombás, cukkinis csirkét.



2015. január 10., szombat

Sós karamellás, csokoládé mousse tartelette




Nagyon szeretem azokat a sütiket, ahol kívül van egy roppanós réteg, belül pedig csupa finom krém található. Nos ez pont ilyen, kívül egy finoman roppanó linzer tészta, belül kétféle krém találkozik.
Nagy sikere volt a családban.
A recept a Kifőztük januári számában jelent meg, amely továbbra is ingyen  letölthető innen.

Sós karamellás, csokoládé mousse tartelette

Hozzávalók (33*11cm-es formához, vagy 3 db 12 cm-es kerek formához)
a tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
egy csipet só
1 tojássárgája

sós karamell krémhez:

5 dkg cukor
1 dl tejszín
5 dkg vaj
csipet só (Maldon)

a csokoládé moussehoz:
5 dkg pillecukor
3 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
0,3 dl tej
1 dl habtejszín (30%)

tetejére:

1 evőkanál kakaópor
karamell dísz

Elkészítés: a tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk, és legalább 1 órára hűtőbe rakjuk. Lisztezett felületen 1/2 cm vastagra nyújtjuk. A kivajazott, kilisztezett formát kibéleljük vele, a szélekről a felesleget levágjuk, és a forma alját villával megszurkáljuk. Sütőpapírból a forma méretével egyező nagyságú téglalapot vágunk, és a tésztára tesszük. Szárazbabot öntünk rá, hogy ne tudjon felpúposodni sütés közben. 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a nehezéket a papírral együtt levesszük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet. A cukrot borostyánszínűre karamellizáljuk, levesszük a tűzről, hozzáöntjük óvatosan a tejszínt, mert kifuthat, majd a vajat és a sót. Jól elkeverjük és hagyjuk kihűlni.
A csokoládé moussehoz a csokoládét, a vajat és a pillecukrot lábosba tesszük, ráöntjük a tejet és nagyon pici lángon melegítjük, addig keverjük, amíg minden fel nem olvad, kihűtjük. A hideg tejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan a kihűlt csokoládé krémhez forgatjuk.
A tésztára öntjük a karamell krémet, arra a csokoládé mousse kerül. Tetejét kakaóporral szórjuk meg.
Egy kanál cukorból karamellt készítünk és egy fakanál nyelére csurgatjuk , hagyjuk kihűlni és lehúzzuk róla. Ezzel díszíthetjük a süteményt.



2015. január 4., vasárnap

Spenótos, túrós kosárkák


Igazából ez a recept a szilveszteri asztalra készült, de még nem volt időm postolni. A receptet azonban már többen látthattátok, mert a Kifőztük januári számában jelent meg, amely továbbra is ingyen letölthető innen.
Frissen kisütve nagyon eteti magát, aki szereti a spenótot, nem fog csalódni benne.

Spenótos, túrós kosárkák

Hozzávalók:
(20 db mini muffin formához)
a tésztához:
12,5 dkg liszt
7,5 dkg vaj
12,5 dkg túró
2 tojás


a töltelékhez:
15 dkg spenót (fagyasztott is lehet)
5 dkg reszelt mozzarella sajt
5 dkg mascarpone
5 dkg túró
3 tojás
kevés vaj
őrölt bors


Elkészítés:
a tésztához valókat gyors mozdulattal egynemű tésztává gyúrjuk és fóliába csomagolva legalább 1 óra hosszára hűtőbe tesszük. A tésztát ½ cm vastagra nyújtjuk, hullámos szélű szaggatóval kiszaggatjuk és a muffin sütő mélyedéseibe tesszük.
Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük a tölteléket. A vajon megdinszteljük a spenótot és hagyjuk kihűlni. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, sózzuk, borsozzuk és megtöltjük vele a tésztakosarakat. Előmelegített sütőbe toljuk be sülni, 170 fokon sütjük kb 20-25 percig. Rácson hagyjuk kihűlni.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...