2015. február 23., hétfő

Zöldséges tócsni


Szeretem a zöldség köreteket a sült, rántott  húsok mellé.  A párom viszont nem, ezért nyers köretként ritkán jön számításba. Viszont a zöldséges tócsni nagy kedvenc nálunk. Bármilyen zöldségből el lehet készíteni. Ha az összetevők közül valamelyiket nem szeretitek, nyugodtan hagyjátok ki.
A recept megjelent a Kifőztük februári számában, amely továbbra is ingyen letölthető innen.

Zöldséges tócsni

Hozzávalók: 4 személyre
20 dkg cukkini
20 dkg sárgarépa
20 dkg burgonya
10 dkg zeller
10 dkg karalábé
2 tojás

őrölt bors
1 marék petrezselyemzöld
1 marék metélőhagyma
kb. 5 dkg liszt
1 dl olaj

Elkészítés: a megtisztított zöldségeket nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, 1 kávéskanál sóval megszórjuk, majd 1/2 órát állni hagyjuk. A zöldségeket sűrű szövésű szitába rakjuk, és jól kinyomkodjuk, hogy minél kevesebb levük maradjon. Műanyag tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a zöld fűszereket, ízesítjük őrölt borssal, és annyi lisztet teszünk hozzá, hogy összeálljon a massza. Az olajat serpenyőben felhevítjük, a masszából néhány adagnyit – egymáshoz nem túl közel – belehelyezünk, és kanál segítségével kb. 8 cm-es pogácsákat alakítunk belőlük. Mindkét oldalukat szép pirosra sütjük. Sült húsok mellé köretként vagy kevés tejföllel meglocsolva önálló fogásként is tálalhatjuk.




2015. február 4., szerda

Habsipkás csokoládés tartelette



Már írtam, hogy mennyire szeretem ezeket a kisebb formákat, meg a csokoládét, meg a süteményt.... :-) Mást nem is kell mondani ehhez a süteményhez, csak annyit, hogy kívül finoman roppanós tészta, belül lágy kávés csokoládékrém, tetején csodás, kissé karamellizált habsipka. Nos kell ennél több egy süteményhez?
A recept megjelent a Kifőztük februári számában, amely továbbra is letölthető innen.

Habsipkás csokoládés tartelette 

Hozzávalók: (3 db 12 cm átmérőjű formához)
a tésztához:
20 dkg liszt
15 dkg vaj
7 dkg porcukor
egy csipet só
1 tojássárgája
1 rúd vanília kikapart magjai

a kávés csokoládé moussehoz:
5 dkg pillecukor
3 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
0,2 dl tej
0,1 dl erős feketekávé
1 dl habtejszín (30%)

a habsipkákhoz:
2 tojásfehérje
15 dkg porcukor

Elkészítés: a tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk, és legalább egy órára hűtőbe rakjuk. Lisztezett felületen 1/2 cm vastagra nyújtjuk. A kivajazott, lisztezett formákat kibéleljük vele, a felesleget levágjuk, majd mindegyik tésztakosár alját megszurkáljuk villával. Sütőpapírból a forma méretével egyező nagyságú korongokat vágunk, és a tésztákra tesszük. Szárazbabot öntünk rájuk, hogy ne tudjon felpúposodni sütés közben. 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a nehezéket a papírral együtt levesszük, és a formákban hagyjuk kihűlni a tésztakosarakat.

A csokoládé mousse-hoz a csokoládét, a vajat és a pillecukrot lábosba tesszük, ráöntjük a tejet, a feketekávét, és pici lángon melegítjük. Addig keverjük, amíg minden fel nem olvad, majd a folyadékot kihűtjük. A hideg tejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan a kihűlt kávés csokoládé krémhez forgatjuk. A tésztakosarakat ezzel a krémmel töltjük meg.

A habsipkákhoz a tojásfehérjét félig felverjük, ezután apránként hozzákeverjük a porcukrot. Gyöngyöző víz fölé tesszük a tálat, és a habverővel addig verjük, amíg viszonylag kemény habot nem kapunk. Levesszük a tűzről, és állandó keverés mellett kihűtjük. Csillagcsővel ellátott, eldobható habzsákba kanalazzuk és a kávés csokoládé mousse tetejére kisebb halmokat nyomunk belőle. Karamellizáló pisztollyal a habsipkák tetejét kissé megkapatjuk.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...